Skip to main content

Ånderdalen Nasjonalpark på vakre Senja er absolutt verdt et besøk.

Her finner du blant annet Ånderbu og den sjarmerende lille gammen Åndergammen, mellom fjell og skog. Herifra er det utallige muligheter til å gå topper som:

Blåfjellet 699 moh
Kolkjerka 653
Henrikshovudet 854 moh

Vi parkerte ved Naustneset ved Hyttekroa (inngangen til nasjonalparken), for så å gå merket sti inn til Åndergammen 7 km fra parkeringsplassen.

Åndergammen er en nyrestaurert gamme som du nesten må oppleve for å skjønne hvor herlig dette stedet er.  Her er en liten kjøkkenkrok, vedovn og 2 sengebenker med liggeunderlag på. Og det er vel nesten umulig å ikke bli glad i dette stedet.

Rett utenfor gammen er det en koselig liten bålplass med bålpanne.

Ånerbu ligger kun ca 1 km fra gammen (6 km fra parkeringen) og er en koselig liten hytte beliggende ved Åndervatnet i hjertet av nasjonalparken. Her finnes det et lite kjøkken med alt du måtte trenge, i tillegg til en vedovn. Det er ingen dekning hverken her eller i gammen, så her kan nyte en hyttetur helt i fred og ro fra omverdenen.
Ånderbu er en Statskog hytte som er åpen for alle. Det er ingen bookingsystem og førstemann til mølla, men man må vike for andre besøkende etter en natt. Det er tre sengeplasser på hytten.
Egentlig hadde jeg vel ikke lyst til å dra herifra i det hele tatt. Det er bare helt magisk å ha den følelsen av å være i ett med naturen.


I tillegg til toppene du kan gå til fra Ånderbu/Åndergammen kan du også fortsette videre til yttersiden av Senja hvor du får utsikt utover majestetiske fjell og storhavet.
(Ved sistnevnte utflukt bør du få parkert en bil ved start, og en der du kommer ned). En av rutene du kan gå er over passet mellom Kolkjerka og Henrikshovudet.

Blå trekant på kartet: Ånderbu
Rød trekant på kartet: Åndergammen

Dette vakre stedet skal jeg helt klart tilbake til!

Guide for denne turen var Bent Vidar Eilertsen som driver Senja Lodge, han er lommekjent på hele Senja og mer dyktig guide skal du lete lenge etter.
Så vurderer du å dra til Senja kan jeg uten tvil anbefale han som guide.

Leave a Reply